'Hier draait alles om het juiste team'

Nederland kan nog veel opsteken van Silicon Valley - in positieve en negatieve zin. Correspondent Klaas Broekhuizen sprak twee mensen die de hotspot kennen als hun broekzak: Peter Ester, auteur van een nieuwe studie onder 23 Amerikaanse accelerators voor jonge bedrijven, en Neelie Kroes, commissaris bij Salesforce en adviseur van Uber.

Waar Nederland en Europa volgens Peter Ester (64) vooral behoefte aan hebben zijn meer accelerators die start-ups op allerlei manieren helpen te groeien: mentoren die jonge ondernemers begeleiden, investeringsfondsen die voor die groei bereid zijn € 40 mln neer te tellen, en multinationals die jonge kanshebbers inlijven.

In Silicon Valley trof de Rotterdamse lector zeer uiteenlopende accelerators aan. Wat ze delen is het op weg helpen van jonge ondernemers die bewezen hebben dat ze een product en een markt in handen hebben. Sommige accelerators nodigen honderd start-ups uit voor drie maanden 'les' in juridische en financiële aspecten. Andere gaan heel gericht met een handvol jonge ondernemers in de zorg aan de gang, zonder daar een tijdslimiet aan te koppelen. En allemaal zetten ze hun vaak forse netwerk van mentoren in: ervaren en dikwijls ook gelouterde serie-ondernemers.

Accelerators investeren vaak ook een klein bedrag in de start-up. Ester mocht onder andere meekijken bij bekende namen als 500StartUps en Plug & Play, dat Google hielp te ontwikkelen toen het nog minder dan 50 werknemers telde. Bij iedere accelerator hangen de bekende borden met namen die later succes hebben geboekt, zoals Airbnb, Uber, etc. Maar aangezien Silicon Valley inmiddels honderden bedrijven heeft voortgebracht die meer dan $1 mrd waard zijn, zijn er veel succesverhalen en vele vaders van dat succes.

In zijn boek Silicon Valley Accelerators: Building Successful Startups ontleedt Ester de structuur van de sector van accelerators, die ook in de VS nog steeds snel groeit. Voor start-ups en voor ondernemers die in Nederland en Europa een groeiversneller willen opzetten, is dit een handboek. Een jaar geleden publiceerde Ester alSilicon Valley: Planet Startup, wat hem een ‘grant’ opleverde van de Van Spaendonck Fundatie in Tilburg om zijn onderzoek uit te voeren. Het FD sprak met Ester, een voormalig Kroonlid van de SER, op het dakterras van Plug & Play in Sunnyvale, Californië.

Lees hier het volledige interview 'Hier draait alles om het juiste team' in het Financieel Dagblad